НАЧАЛО

Blogs frontpage » ОСНОВНА » ПЪРВИ ПОКОРИХМЕ ВРЪХ "МУСАЛА"
ПЪРВИ ПОКОРИХМЕ ВРЪХ "МУСАЛА"
Написано на: 22.07.15 at 16.48 от Георги Петрушев

 

 па-vrha-2925-40m.jpg

    Вижте на годишния план за туристи, който демонстрира СК "ПИРАНИТЕ" на 26 и 27 юли 2014 г. провеждане на двудневен туристически поход до първенеца на Рила планина и на Балкански полуостров връх Мусала (2925м.). Имаме променливото време, сложно метеорологично оставане с чести преваляция съпровождане с гръмотевици 11 участници в продължение на 4 часа от изминалото разстояние от горната станция на пътека кабинкова включена линия на връх Ястребец до връщане Мусала. 
Участниците имат възможност да се запознаят и да използват аромата на клековите гори по източния склон на "Маркуджиците" и да следват хижа "Мусала", за да се използва роман на планинския поток, създаден в естествена водна каскада седемте Мусаленски езера. Най-горното от тях - Леденото се намира на височина 2704 м и е най-високо в Рила планина. Край брега му през 1984 г. бе построен заслон "Еверес". Със сигурност това е една малка високопланинска туристическа хижа, електрифицирана, с 35 места за нощуване, сигурен опорен пункт на тръгналите от най-високата планина на Балканите. Наречена е така в чест на първото излъчване от българин Христо Проданов през 1984 г. на най-височина връщане на страната - Еверес (8848м.).

Най-дългото е и е най-голямото, от тази страница поредица езера и оставя незабравим спомен с кацналата на северния му бряг многоетажна туристическа хижа "Мусала". Заслушайте да се обърнете внимание и на четвъртото езеро, край което минава пътеката. То е посочено "Алекото" в чест на основателя на Българското организирано туристическо движение Алеко Константинов. 

Покрай пирамидата обозначителна върха участници направиха снимки за спомен. Те са получили информация за опасност от недвижими имоти с метална мрежа на метеорологична станция, открита за експлоатация на 2 10 1932 г.

Предишните пет години на върха бяха открити екологична лаборатория за разглеждане на космическите лъчи. Направен е разрез за близките маршрути, започващи от върха към тези и хижи в различни посоки. Подчертайте интерес, представете, че чаровни Маричини е разположена ниско, южно под върха и даващи внимание на хората Българска р. Марица.

Нарядно участниците ще запомнят, че първото организирано групово извличане при зимни условия е разгледано на 8 април 1923 г. на чело и под ръководството на Павел Делайдев, изход от онова време планира, публицист и журналист.

Това проучване се използва за връщане на Мусала от абсолютно непознатия Виктор Асенов на 19 г., Величка Николова и кандидат за членство в клуба със сериозно останали от гледна точка Елена Александрова и Пламен Бакърджиев ще остане единствено от най-паметниците на живота им. Вечерта прекарана в затворена трапеза за оставане ще се помни с колективното приложение на популярни туристически песни и стиховете с тази тематика декларирани от 65 годишни хижарка Величка Белокапова, която вече 21 години неизбежно е отличен стопанин на хижата.

инженер. Георги Патрушев